RESTAURACE otevřeno: Po-pá: 10-20:30 hod., 
So: 11-20:30 hod., 
Ne: 11-15:30 hod.
RAW CUKRÁRNA - raw dorty bez změny
ESHOP - bez změny

Děkujeme :-)

Raw malinový dort s lucumou a brusinkami

Letní malinová záležitost se sušeným exotickým ovocem z Peru známé také jako „zlato Inků“ – Lucuma. Řadí se mezi přírodní sladidla s nejnižším glykemickým indexem. Dodává bohatou krémovou konzistenci a dortíku propůjčuje jemnou javorovou chuť. Brusinky jsou zase silným antioxidantem a společně s ořechy a semínky tvoří osvěžující korpus. Dortík jsem připravovala pro mé syna Lea k jeho 2. narozeninám a právě maliny, jahody a brusinky jsou momentálně jeho oblíbeným ovocem. Ať chutná i Vám!

Na korpus budeme potřebovat:

  • 75 g datlí
  • 35 g brusinek proslazovaných jablečnou šťávou
  • 25 g aktivovaných mandlí
  • 50 g aktivovaných slunečnicových semínek        
  •  Špetka skořice a himalájská sůl

 Lucumový krém:

  • 135 g namočených kešu oříšků (namáčíme 4 hodiny)
  • 1 lžíce lucumy
  • 50 g agáve nebo čekankový sirup (pokud uvítáme spíše sladidlo s nižším glykemický indexem)         
  • 50 g kokosového oleje 
  • 50 g vody

 Malinový krém:

  • 150 g namočených kešu (namáčíme 4 hodiny)                  
  • 150 g malin (čerstvých nebo mražených)
  • 60 g agáve nebo čekankový sirup (pokud uvítáme spíše sladidlo s nižším glykemický indexem)                     
  • 60 g kokosového oleje 
  • Čerstvé jahody

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme korpus. V mixéru rozmixujeme mandle, slunečnice, brusinky, datle, skořici a sůl. Když se nám při mixování směs lepí na strany mixéru, tak mixování zastavíme, suroviny setřeme stěrkou dolů k nožům mixéru a opět mixujeme nebo si při mixování pomáháme šťouchadlem. Korpus je hotový tehdy, když rozmixovaná směs drží pohromadě.
  2. Ze vzniklého těsta utlačíme korpus do dortové formy o průměru 18 cm. Na dno formy si dáme pečící papír, to nám pomůže dortík z formy pohodlně vyndat a těsto na dno natlačíme.
  3. Na lucumový krém rozmixujeme kešu, lucumu, agáve, kokosový olej a trochu vody. Mixujeme tak, aby byl krém jemný. Nalijeme na korpus a dáme na mrazák, aby první vrstva zatuhla.
  4. Mezitím si připravíme malinový krém. Rozmixujeme kešu, maliny, agáve a kokosový olej do hladkého krému. 2/3 krému nalijeme na ztuhlý lucumový krém (trvá to asi 30-60 minut), tak aby se vrstvy nepromíchaly a byly pěkně oddělené. Dort dáme opět do mrazáku zatuhnout.
  5. 1/3 malinového krému použijeme na zdobení dortu. Nejdříve necháme krém ztuhnout až skoro zmrznout v mrazáku. Poté krém vytáhneme a necháme povolit. Vidličkou krém promícháme a poté jej dáme do cukrářského sáčku. Dort krémem a přidáme čerstvé ovoce, já jsem použila třeba jahody.