Proč kváskový chléb a jaký je jeho příběh?

My v Black Kale úplně nejsme lepkoví, já osobně (pozn. Dan - spolumajitel Black Kale), se chlebu a pečivu vyhýbávám jak to jen jde. Jednak kvůli mým alergiím, které mě obtěžují celý život, ale které jsem díky lepší životosprávně dokázal ukočírovat, ale také zejména proto, že lepek, jako takový v dnešní době nepatří mezi nejzdravější potraviny. Upřímně, lepek vám zrovna 2x nepomůže. Na toto téma bylo již napsáno spousta knih, existuje mnoho studií nebo článku. A není úplně až tak podstatné, jestli máte intoleranci či ne. Lepek se za poslední desítky let přešlechtil tam, kde jsme ho rozhodně nechtěli mít. O tom tento článek není...

Proč dávám takové negativní info o lepku hned ze startu zrovna v článku ke kváskovému chlebu? Protože když už lepek, nebo nějaké pečivo...a tak by to as mělo být ostatně i s mnoha ostatními potravinami, tak šáhněme po kvalitním. A nekonzumovat ho x krát denně, ale dopřát si ho občas. Protože není lepek jako lepek. To už asi víme všichni, že je rozdíl, jestli si chléb upeču doma, zadělám na kvásek, umelu celozrnou mouku, koupím v nějaké farmářské pekárně a nebo koupím rychlo-chleba z hypermarketu, který se peče z mouky bez otrub a zrn, obsahuje éčka, stabilizátory, konzervanty,..

Proč je kváskový chléb z čerstvého kvásku lepší??

Klasické pekařské droždí je tvořeno jedním druhem kvasinek (kvasinkou pekařskou) na rozdíl od kvásku, tam je přes sto nejrůznějších mikroorganismů, kvasinek a přátelských bakterií, které upravují zažívání a prospívá naší střevní kultuře a tím prospívá našemu zdraví. A o tom je tento článek, o jednom z našich dodavatelů čerstvého kváskového chleba z Opavy. Protože kvalitní výrobci, kteří věci chtějí dělat hlavně poctivě, ručně, s láskou opravdu ještě existují. 

Seznamte se s CELOZRNKOU z Opavy.

Ti nám vozí jejich chléb každé STŘEDU a PÁTEK, a reakce jsou více než pozitivní. 

K objednání ZDE

kváskový chléb

Příběh Celozrnky:

Jsme rodina, která se kolem zdravých potravin pohybuje už delší dobu, ale většinou mě kvalita potravin a složení zklamalo. Jednoho dne jsme se rozhodli otevřít si bezobalový obchod, kde jsme začali vyrábět svůj čerstvě lisovaný olej za studena ze semínek, které si zákazník donesl buďto své vypěstované, nebo si koupil u nás na prodejně na váhu a následně mu z nich byl vylisován olej.

Nabídka se postupně rozšiřovala o ručně lisované vločky a čerstvě mletou mouku z celého zrna. Vše na počkání. Obchod se krásně rozjížděl. A já začala pokukovat po další nabídce, kterou bych zákazníky a hlavně sebe a svou rodinu potěšila. Napadlo mě, že na trhu chybí poctivý kváskový chleba a pokud bude dělaný z naší
čerstvě umleté mouky, tak není co řešit. Jenže uplynul rok a mně se nedařilo najít ten správný recept. Mezitím se stalo pár věcí, kvůli kterým se obchod uzavřel a já pokračovala v prodeji přes internet. Pořád mi ale vrtalo hlavou, kde dělám chybu s kváskovým chlebem a nechtěla jsem to tak lehce vzdát.

Zkoušela jsem a zkoušela. A vyhazovala a vyhazovala...Až jednou jsem narazila na úplně základní recept, do kterého se postupně vkládaly suroviny, které máme rádi. Chleba byl lepší a lepší, tak jsme zkusili nabídnout kamarádům. Úspěch byl tak velký, že nás to až překvapilo. Postupně se chleba přes kamarády a známé dostával i k lidem neznámým. Což mě hrozně těší a baví.....

Aktuálně uvažujeme o rozšíření výrobny a stále pracujeme na tom, aby se chléb dostával víc a víc do podvědomí. Protože náš chleba je opravdu poctivý, ručně a s láskou dělaný a hlavně strašně dobrý.

A proč zrovna kváskový chléb? Klasické pekařské droždí je tvořeno jedním druhem kvasinek (kvasinkou pekařskou) na rozdíl od kvásku, tam je přes sto nejrůznějších mikroorganismů, kvasinek a přátelských bakterií, které upravují zažívání a prospívá naší střevní kultuře a tím prospívá našemu zdraví.

Při dobrém skladování (zabalené v utěrce) vydrží chleba až 14 dní bez plísně, má méně kalorií a méně lepku. Je stravitelnější. Díky přirozeně se vyskytující kyselině mléčné je chléb kyselejší. Nezpůsobuje nadýmání, jelikož se při procesu kynutí rozkládá kyselina fytinová, která v běžném pečivu nadýmání způsobuje Domácí kvásek není tak složitý na přípravu jako spíš na čas.

Založení kvasu bude trvat 10 dnů. 

  • 1 - 10 den: 50g vody a 50g žitné mouky ideálně celozrnné, ale stačí i chlebová.
  • Po deseti dnech je kvásek dostatečně silný na upečení vašeho prvního chleba.
  • Při pečení si nikdy nezapomeňte z rozkvašeného kvasu odebrat jednu až dvě lžíce zpátky do sklenice a nakrmit jej žitnou moukou a vodou 50/50, aby vám zůstaly na příští pečení.
  • Kvásek se uchovává v lednici a pokud nebudete do týdne péct chléb, tak kvásek opět přikrmte.
  • Rozdíl musíte cítit


Vaše Celozrnka - FACEBOOK

 

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme