Proč je vitamín B12 důležitý pro vegany a vegetariány?

Co je vitamín B12?

Vitamín B12 je chemicky nejkomplexnější ze všech vitamínů a je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, nervů a DNA. Protože si ho však tělo nevytváří, musí být konzistentní součástí naší stravy, abychom měli jistotu, že ho přijímáme dostatek.  Je také známý jako kobalamin. 

 

Proč je vitamín B12 důležitý pro vegany a vegetariány (4)_1

 

Co dělá B12 pro tělo? 

B12 hraje v těle řadu klíčových funkcí: 

  • Podpora metabolismu: Metabolismus každé buňky závisí na B12. Vezměte si například své červené krvinky. Jsou životně důležité pro transport kyslíku a železa po těle a každou minutu jich produkujeme miliony. B12 pomáhá těmto buňkám správně se množit a bez dostatečného množství jejich hladina klesá, což může způsobit anémii. 
  • Produkce DNA: B12 je také životně důležitá při tvorbě naší DNA a zajišťuje správné fungování našeho nervového systému. Dělá to udržováním myelinové pochvy, látky, která pokrývá nervy našeho centrálního a periferního nervového systému. 
  • Pohání tělo: B12 pomáhá tělu vstřebávat kyselinu listovou, která je v těle potřebná pro tvorbu a uvolňování energie, podporuje zdravou hladinu energie a snižuje únavu. To je mimořádně důležité pro ty z nás, kteří žijí velmi aktivním životním stylem.
  • Posílení imunitního systému: Podporuje váš imunitní systém tím, že hraje roli při tvorbě bílých krvinek a přispívá ke zdravé funkci mozku. Pokles paměti související s věkem je spojen s nižšími hladinami vitamínu B12 v mozku. 
  • Boj s nemocí: B12 také hraje roli při regulaci hladiny aminokyseliny zvané homocystein v těle. Tato konkrétní aminokyselina je spojována s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a kardiovaskulárním onemocněním, takže je velmi důležité ji dobře regulovat. 
  • Abychom byli šťastní :-) : Protože všichni milujeme posilovač nálady – bylo prokázáno, že pravidelné doplňky B12 zvyšují vaši náladu a snižují příznaky úzkosti a deprese.

Proč je vitamín B12 důležitý pro vegany a vegetariány (1)

 

Jak se B12 vytváří nebo přijímá? 

B12, stejně jako řada dalších mikroživin, si lidské tělo nevytváří, a proto je nutné jej přijímat.  B12 je v určitých potravinách, v multivitaminech a ve specifických doplňcích, ať už v tabletové nebo tekuté formě. Tekuté formy mívají vyšší účinnost díky tomu, že se mohou rychleji dostat do krevního oběhu – není nutné trávení! To také pomáhá těm, kteří mají potíže se vstřebáváním B12, aby ze svého doplňku vytěžili maximum. 

Jaké potraviny poskytují B12? 

Vitamín B12 se téměř výhradně vyskytuje v živočišných produktech. Pro ty z nás, kteří jedí rostlinnou stravu, je důležité doplňovat B12, abychom se vyhnuli jeho nedostatku. Existují potraviny, které jsou obohaceny o B12, jako jsou nutriční kvasnice, rostlinná mléka, pomazánky, aj.

Proč je vitamín B12 důležitý pro vegany a vegetariány (3)

Můžete mít nedostatek B12? 

Ano. Nedostatky B12 jsou zvláště běžné u těch, kteří jedí rostlinnou stravu bez doplňků nebo obohacených potravin. 

Není to jen dodržování rostlinné stravy, která vás může vystavit riziku rozvoje nedostatku B12. Stávají se častějšími, jak stárneme a jsou zvláště běžné u těch, kteří mají autoimunitní onemocnění, jako je Crohnova choroba, která omezuje schopnost těla absorbovat a trávit určité potraviny. 

Protože B12 je potřebný k podpoře životně důležitých tělesných funkcí, je důležité rozpoznat příznaky nedostatku B12, abyste v případě potřeby mohli upravit jeho příjem. 

Mezi běžné příznaky nedostatku B12 patří únava, únava, slabost a zhoršené kognitivní funkce. Častá je také ztráta paměti. Pokud pociťujete brnění nebo necitlivost v končetinách, může to být také příznak nedostatku B12, který může vést k poškození nervů. Mezi závažnější příznaky patří anémie, oteklý nebo zanícený jazyk a potíže s chůzí. Jako vždy se doporučuje poradit se s lékařem, pokud se obáváte, že byste mohli mít nedostatek.

Kolik B12 denně potřebujete? 

Doporučené denní množství B12 je mezi 250–500 mcg denně pro dospělé. Tekutý doplněk B12 od Vivo Life obsahuje 500 mcg na porci tří nejaktivnějších forem B12: methylkobalaminu, hydroxokobalaminu a  adenosylkobalaminu.

 

Proč je vitamín B12 důležitý pro vegany a vegetariány (2)_1

 

Co se stane, když máte příliš mnoho B12? 

Zatímco B12 má velmi nízkou toxicitu a velká množství nejsou považována za nebezpečná, trvale zvýšená přítomnost B12 může být indikátorem toho, že něco v těle není v pořádku. Může to být včasné varování před cukrovkou, onemocněním jater nebo leukémií. 

Ale nebojte se, pokud si omylem vezmete suplement dvakrát denně, vaše tělo vyloučí vše, co není použito nebo potřeba – takže se nemusíte ničeho obávat!

Vyzkoušejte naší směs vitamínu B12! :-)

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme