RESTAURACE otevřena Po-pá: 10-19:00 hod.
RAW CUKRÁRNA - raw dorty bez změny
ESHOP - bez změny

Děkujeme :-)

Milovaná Matcha Malina - raw dort

Nejen na sv. Valentýna, ale kdykoliv jindy si můžete připravit tento svěží a povzbuzující raw dort. Specifická chuť japonského zeleného čaje matcha se krásně doplňuje se svěží chutí malin. Plnost a krémovitost dortu dodávají dortu banány a lahodné kešu oříšky. Jestli máte rádi dorty typu cheesecake, tak tento vás rozhodně potěší. 

Pro ty, co si chtějí dopřát dobroty bez práce, mohou si objednat raw dorty z naší nabídky, např.:

matcha malina raw dort

Na korpus budeme potřebovat:

  • 50 g aktivovaných vlašských ořechů (namáčené a vysušené)      
  • 50 g datlí                                            
  • 100 g strouhaného kokosu                                        

 Na základní krém:

  • 225 g banánů                                                  
  • 50 g datlí                                                                           
  • 50 g kokosového oleje
  • 150 g přes noc namáčených a poté propláchnutých kešu oříšků
  • 2 lžíce citrónové šťávy                                  
  • špetka himalájské soli   

 Na matcha krém:

  • 5 g matcha čaje               

 Na malinový krém:

  • 100 g čerstvých nebo mražených malin
  • 50 g kokosového oleje
  • 10 g červené řepy

Postup:

  1. Nejdříve si připravíme korpus. V mixéru rozmixujeme kokos, vlašské ořechy a datle. Když se nám při mixování směs lepí na strany mixéru, tak mixování zastavíme, suroviny setřeme stěrkou dolů k nožům mixéru a opět mixujeme nebo si při mixování pomáháme šťouchadlem. Korpus je hotový tehdy, když rozmixovaná směs drží pohromadě.
  2. Ze vzniklého těsta utlačíme korpus do dortové formy o průměru 18 cm. Na dno formy si dáme pečící papír, to nám pomůže dortík z formy pohodlně vyndat a těsto na dno natlačíme.
  3. Banány, datle, rozpuštěný kokosový olej, namáčené a propláchnuté kešu oříšky společně s citronovou šťávou a špetkou himalájské soli rozmixujeme ve vysokorychlostním mixéru na hladký krém.
  4. Krém rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu oddělíme a dáme do misky, kde přisypeme matcha čaj a pořádně promícháme. Krém rovnoměrně rozetřeme na připravený korpus a dáme do mrazáku (alespoň na 30 minut, aby krém lehce ztuhnul) a mezitím si připravíme druhou část krému.
  5. Druhou polovinu krému jsme ponechali v mixéru. K němu ještě přidáme maliny (pokud použijete mražené maliny, tak je před mixováním nechejte rozmrazit), rozpuštěný kokosový olej a kousek červené řepy. Opět vše společně rozmixujeme a rozetřeme na první již ztuhlou vrstvu matcha krému.
  6. Dozdobíme čerstvými malinami a necháme vychladit v lednici, ideálně přes noc a poté krájíme.

matcha malina raw dort 2

Poznámky k receptu:

  • Pokud nemáte aktivované vlašské ořechy (namáčené a pak vysušené), můžete samozřejmě použít neaktivované ořechy. Ovšem chuť a stravitelnost aktivovaných oříšků je chutnější a mnohem lepší. V Black Kale všechny oříšky a semínka, které do našich dortů používáme takto aktivujeme a za to jsem velice vděčná, že si tento postup stále udržujeme.  
  • Jestli máte rádi spíše sladší dezerty, tak můžete přidat například agáve sirup. Nepřidávejte ho příliš, aby krém nebyl příliš tekutý, poté by nám dobře dort  nezatuhnul a mohl by se roztékat. 
Jestli máte otázky ohledně tvoření raw veganských dezertů můžete mi napsat na andrea.bitomska@blackkale.cz

Velice ráda poradím. 


Andrea Škubalová - Black Kale