Objednej si nad 2000 kč s DPH, a získáš DÁREK jako bonus = Liquid vitamín B12 s vysokou vstřebatelností ZDARMA.

Mandlová drť jako základ na raw pizzu

Většině z nás je známo, že při odšťavňování nebo při výrobě rostlinného mléko (například mandlového), vzniká určitý odpad-mandlová drť. Odpad v podobě zbylé dužiny z odšťavněné zeleniny, ovoce a v případě rostlinných mlék zůstává drť z oříšků nebo semínek. Ty nejdůležitější nutriční složky jsou již v čerstvé šťávě nebo mléku. Ovšem stále se můžeme cítit tak trochu provinile a nechce se nám vyhazovat drť do koše. Ještě větší utrpení můžeme prožívat, pokud používáme suroviny v bio kvalitě. Znám i takové, kterým právě tento důvod brání v tom, aby si připravili čerstvou šťávu. Je jim líto zbylé vlákniny. To přeci raději sním. Mám tedy v plánu sdílet recepty, které vás mohou inspirovat, jak si vychutnat čerstvou šťávu či mléko a zároveň využit drť, tak aby neskončila v koši, ale abychom si na ní pochutnali, ale v trochu jiné podobě.

S přicházející změnou počasí, i když v posledních dnech i užíváme krásného slunného počasí a díky moc za to, se mění i náš jídelníček. Přes léto, kdy jsem si dopřávala pořádnou dávku čerstvého salátu, můj jídelníček byl velmi lehký a obsahoval hodně tekutin. Nyní mám občas pocit, že potřebuji něco pevnějšího a sytějšího cítit v břiše. Stále jsem věrná syrové, čerstvé zelenině a ovoci, které doplňuji o zdravé oříšky, semínka a také nějakou tu pseudoobilovinu. Přicházející změna počasí, mě navedla k vyhledávání a vymýšlení receptů, při kterých se využívá sušička.

Tak jsem začala dělat to, že po každé výrobě nápoje REGENERACE jsem mandlovo-sezamovou drť schovávala a průběžně zamrazovala. Na konci týdne jsem vše rozmrazila a pustila se do přípravy pořádné raw pizzy, kterou jsem si prozatím dopřávala pouze v raw restauracích. Při vysoušení základu pizzy (vysouším do 42°C, tak aby se zachovaly enzymy, vitamíny a minerály) celý můj domov provoněl oregánem s cibulí, což u nás navodilo velmi pohodovou atmosféru a protože sušení, při tak nízké teplotě může trvat i 20 hodin, užívala jsem si vůni dostatečně dlouho.

raw pizza z mandlové drťi

Raw papriková pizza s černou kapustou

Základ na 1 pizzu

  • 150 g mandlovo-sezamové drtě, která mi zůstala po výrobě mléka REGENERACE
  • 150 g čerstvé papriky (použila jsem oranžovou)
  • ½ cibule
  • Sůl, pepř, oregáno
  • Kdo chce, může také přidat olivový olej a jiné koření podle chuti

Papriku s cibulí jsem rozmixovala v mixéru, směs jsem zamíchala do mandlovo-sezamové drtě, přidala sůl, pepř a oregáno. Můžeš si přidat další koření či olivový olej podle své chutě a fantazie. Vzniklé těsto jsem vytvarovala podle dortové formy, dala na sušící tác a sušila zhruba 20 hodin při teplotě   42 °C, až byla placka pěkně krupavoučká. Pokud nemáš sušičku, můžeš sušit i v troubě při nejnižší teplotě a nechat dvířka otevřená. Zkušenost s tím nemám, ale vím, že je to docela běžná praxe, pokud nejsi majitelem sušičky.

Kešu krém

  • 200 g přes noc namočených kešu oříšků
  • 2 ks datlí
  • 100-150 ml vody

Kešu oříšky jsem přes noc namáčela ve vodě, aby byly nutričně hodnotnější a stravitelnější. Použila jsem 200 g, protože mám mixér s velkou nádobou a menší množství se v něm špatně dělá. Kešu krém jsem na pizzu nepoužila všechen. Zbytek jsem uložila v lednici a dá se poté jíst třeba se špalíčky z mrkve, řapíkatého celeru či okurky. Kešu krém získáme umixováním výše uvedených suroviny do hladké konzistence.

Dýňový „kečup“

  • 400 g dýně hokaido
  • 40 g sušený rajčat
  • ½ cibule
  • 2 – 3 lžíce jablečného octu
  • Trocha vody, ale dá se i bez

Všechny suroviny opět rozmixujeme.

Další suroviny na pizzu

  • černá kapusta (tu si pěstuji na zahrádce) nebo hlávková, špenát či jiné zelené listy
  • krémové žampiony
  • avokádo
  • cibule
  • oranžová paprika
  • Tamari omáčka

Černou kapustu a papriku jsem nakrájela na tenké proužky, cibuli na kolečka, avokádo na kostičky a žampióny na tenké plátky. Tamari jsem použila na zakápnutí žampiónů.

Pojďme dát pizzu dohromady

Na pizzový základ jsem nejdříve nanesla kešu krém a rozetřela po celé ploše. Doprostřed jsem dala dýňový „kečup“ a vidličkou rozprostřela, tak aby se mi kešu krém s dýňovým „kečupem“ nepromíchal, ale zůstal pěkně oddělený. Teď už stačí přidat  nakrájenou zeleninu na pizzu. Začneme zelenými listy, poté přidáme papriku, avokádo, žampióny, cibuli a žampióny lehce zakápni tamari omáčkou.

raw pizza z mandlové drťi 3-minraw pizza z mandlové drťi 4-min-min

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení