Mandlová drť jako základ na raw pizzu

Většině z nás je známo, že při odšťavňování nebo při výrobě rostlinného mléko (například mandlového), vzniká určitý odpad-mandlová drť. Odpad v podobě zbylé dužiny z odšťavněné zeleniny, ovoce a v případě rostlinných mlék zůstává drť z oříšků nebo semínek. Ty nejdůležitější nutriční složky jsou již v čerstvé šťávě nebo mléku. Ovšem stále se můžeme cítit tak trochu provinile a nechce se nám vyhazovat drť do koše. Ještě větší utrpení můžeme prožívat, pokud používáme suroviny v bio kvalitě. Znám i takové, kterým právě tento důvod brání v tom, aby si připravili čerstvou šťávu. Je jim líto zbylé vlákniny. To přeci raději sním. Mám tedy v plánu sdílet recepty, které vás mohou inspirovat, jak si vychutnat čerstvou šťávu či mléko a zároveň využit drť, tak aby neskončila v koši, ale abychom si na ní pochutnali, ale v trochu jiné podobě.

S přicházející změnou počasí, i když v posledních dnech i užíváme krásného slunného počasí a díky moc za to, se mění i náš jídelníček. Přes léto, kdy jsem si dopřávala pořádnou dávku čerstvého salátu, můj jídelníček byl velmi lehký a obsahoval hodně tekutin. Nyní mám občas pocit, že potřebuji něco pevnějšího a sytějšího cítit v břiše. Stále jsem věrná syrové, čerstvé zelenině a ovoci, které doplňuji o zdravé oříšky, semínka a také nějakou tu pseudoobilovinu. Přicházející změna počasí, mě navedla k vyhledávání a vymýšlení receptů, při kterých se využívá sušička.

Tak jsem začala dělat to, že po každé výrobě nápoje REGENERACE jsem mandlovo-sezamovou drť schovávala a průběžně zamrazovala. Na konci týdne jsem vše rozmrazila a pustila se do přípravy pořádné raw pizzy, kterou jsem si prozatím dopřávala pouze v raw restauracích. Při vysoušení základu pizzy (vysouším do 42°C, tak aby se zachovaly enzymy, vitamíny a minerály) celý můj domov provoněl oregánem s cibulí, což u nás navodilo velmi pohodovou atmosféru a protože sušení, při tak nízké teplotě může trvat i 20 hodin, užívala jsem si vůni dostatečně dlouho.

raw pizza z mandlové drťi

Raw papriková pizza s černou kapustou

Základ na 1 pizzu

  • 150 g mandlovo-sezamové drtě, která mi zůstala po výrobě mléka REGENERACE
  • 150 g čerstvé papriky (použila jsem oranžovou)
  • ½ cibule
  • Sůl, pepř, oregáno
  • Kdo chce, může také přidat olivový olej a jiné koření podle chuti

Papriku s cibulí jsem rozmixovala v mixéru, směs jsem zamíchala do mandlovo-sezamové drtě, přidala sůl, pepř a oregáno. Můžeš si přidat další koření či olivový olej podle své chutě a fantazie. Vzniklé těsto jsem vytvarovala podle dortové formy, dala na sušící tác a sušila zhruba 20 hodin při teplotě   42 °C, až byla placka pěkně krupavoučká. Pokud nemáš sušičku, můžeš sušit i v troubě při nejnižší teplotě a nechat dvířka otevřená. Zkušenost s tím nemám, ale vím, že je to docela běžná praxe, pokud nejsi majitelem sušičky.

Kešu krém

  • 200 g přes noc namočených kešu oříšků
  • 2 ks datlí
  • 100-150 ml vody

Kešu oříšky jsem přes noc namáčela ve vodě, aby byly nutričně hodnotnější a stravitelnější. Použila jsem 200 g, protože mám mixér s velkou nádobou a menší množství se v něm špatně dělá. Kešu krém jsem na pizzu nepoužila všechen. Zbytek jsem uložila v lednici a dá se poté jíst třeba se špalíčky z mrkve, řapíkatého celeru či okurky. Kešu krém získáme umixováním výše uvedených suroviny do hladké konzistence.

Dýňový „kečup“

  • 400 g dýně hokaido
  • 40 g sušený rajčat
  • ½ cibule
  • 2 – 3 lžíce jablečného octu
  • Trocha vody, ale dá se i bez

Všechny suroviny opět rozmixujeme.

Další suroviny na pizzu

  • černá kapusta (tu si pěstuji na zahrádce) nebo hlávková, špenát či jiné zelené listy
  • krémové žampiony
  • avokádo
  • cibule
  • oranžová paprika
  • Tamari omáčka

Černou kapustu a papriku jsem nakrájela na tenké proužky, cibuli na kolečka, avokádo na kostičky a žampióny na tenké plátky. Tamari jsem použila na zakápnutí žampiónů.

Pojďme dát pizzu dohromady

Na pizzový základ jsem nejdříve nanesla kešu krém a rozetřela po celé ploše. Doprostřed jsem dala dýňový „kečup“ a vidličkou rozprostřela, tak aby se mi kešu krém s dýňovým „kečupem“ nepromíchal, ale zůstal pěkně oddělený. Teď už stačí přidat  nakrájenou zeleninu na pizzu. Začneme zelenými listy, poté přidáme papriku, avokádo, žampióny, cibuli a žampióny lehce zakápni tamari omáčkou.

raw pizza z mandlové drťi 3-minraw pizza z mandlové drťi 4-min-min

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme