Co je to houbová káva a proč ji pít?

Houbová káva je v podstatě směsí práškových medicinálních hub a mleté ​​kávy. Ačkoli houby mají typicky silnou a výraznou chuť (která některým lidem přijde trochu přehnaná), houbová káva je ve skutečnosti mnohem jemnější. Je to proto, že medicinální houby používané k výrobě houbové kávy mají robustní, ale mnohem tlumenější chuť než druh hub, které lidé obvykle jedí.

Přestože houbová káva se dostala do popředí teprve v posledních několika letech, medicinální houby se v tradičních čínských lécích používají po mnoho staletí. Kořeny má také ve Finsku. Ve 40. letech 20. století začali Finové připravovat houbovou kávu z hub Chaga, protože zásoby běžné kávy docházely kvůli probíhající válce. A protože medicinální houby Chaga pocházejí ze Skandinávie, jsou vhodnou náhražkou. Nicméně teprve v posledním desetiletí se zaznamenala houbová káva jako oblíbený zdravý nápoj.

vivo life magic latte káva s adaptogeny

Jsou pro vás medicinální houby dobré?

Zdravotní přínosy konzumace medicinálních hub jsou dobře zdokumentovány (ačkoli některé z nich jsou jedovaté, takže se jim určitě vyhněte!). Medicinální houby mohou poskytnout všechny druhy živin, vitamínů a minerálů. Přesné zdravotní přínosy se však liší v závislosti na druhu medicinální houby. Jsou obecně uznávány jako dobrý zdroj různých prvků podporujících zdraví, včetně antioxidantů, draslíku, mědi a beta glukanu. Poslední jmenovaná je dietní vláknina, která podle studií může zlepšit zdraví vašeho srdce.

Ačkoli je zapotřebí více výzkumu, některé studie naznačují, že medicinální houby mohou mít ještě více zdravotních výhod. Mohou například pomáhat udržovat zdravou hladinu cholesterolu a dobrou funkci srdce tím, že zabraňují hromadění plaku. Některé odrůdy medicinálních hub mohou nabídnout určitý stupeň ochrany proti rakovině, včetně zpomalení postupu neurodegenerativních stavů, jako je demence. 

vivo life magic latte káva s adaptogeny (2)

Kolik houbové kávy byste měli vypít?

Houbová káva obsahuje méně kofeinu než běžná káva (asi polovinu, abychom byli přesní). To znamená, že vám může poskytnout výhody kofeinu - jako je zlepšená produktivita, energie a soustředění - bez potenciálních nevýhod, které mohou přijít s konzumací nadměrného množství. Přílišná konzumace kofeinu může zhoršit nervozitu a narušit spánkové cykly. Pokud se přistihnete, že pijete příliš hodně kávy, možná jste si řekli, že byste měli její příjem umírnit. Konzumace příliš velkého množství kofeinu může mít určité potenciální nevýhody pro vaše každodenní zdraví. Jednou ze skvělých věcí na houbové kávě je, že obsahuje méně kofeinu, můžete skutečně vypít více kávy a zároveň snížit celkový příjem kofeinu.

Houbová káva stále obsahuje určité množství kofeinu, takže můžete získat energii, kdykoli budete potřebovat, je to jemnější nápoj, ale také vám pomůže zůstat soustředěný. Šálek houbové kávy je skvělý způsob, jak začít den se zdravou energií. Proč to neudělat součástí vaší ranní rutiny ? :-) Protože je její obsah kofeinu ve srovnání s běžnou kávou mírný, můžete houbovou kávu pít v pravidelných intervalech i během dne. A to bez obav, že se přetížíte příliš velkým množstvím kofeinu.

Naši nabídku můžete najít zde.

Vyzkoušejte naší luxusní organickou mletou kávu Vivo Life MAGIC GROND Coffee s medicinální houbou lion´s mane (lví hřívou) :-), podporuje duševní a fyzické zdraví, včetně pozitivního vlivu na kondici mozku. Lví hříva je jedlá medicinální houba, která se v tradiční čínské medicíně používá tisíce let k podpoře zdraví.

vivo life magic latte káva s adaptogeny_1

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme