10 nejčastějších výmluv k zdravějšímu životnímu stylu a jak jim čelit

10 nejčastějších výmluv k zdravějšímu životnímu stylu a jak jim čelit !

 

Chtěl bych zhubnout ale…, chci přestat kouřit až…, chtěl bych jíst zdravěji…,,nemohl bych jíst pouze ovoce a zeleninu…většina lidí chce změnu, která by jim pomohla k zdravějšímu životnímu stylu, ale bojí se udělat rozhodnutí nebo čekají na správnou chvíli …začnu od nového roku, až v létě, až dokončím tento projekt až, až” a podobně...Všichni víme, že ta správná chvíle bohužel nikdy nenastane. S oblibou tvrdím, že správná chvíle začít, je právě TEĎ - DNES. 

Když se nás lidé ptají na názor v souvislosti s jejich životním stylem nebo stravováním a dojdeme k tématu, že se stravujeme hlavně syrovou stravou raw food a ovocnými, zeleninovými šťávami, tak dost častá reakce je:,,jste dobří, ale já bych nemohl(a) jíst pouze ovoce a zeleninu”. Už tato samotná reakce dotyčnému vytvoří určitý blok ke změně. Představíme si pomyslnou radikální změnu, díváme se na celé schodiště, ale nevidíme jednotlivé schůdky, kroky a navíc si můžeme říct, že teď na to ani není vhodná doba. Na tuto reakci vždy odpovídáme, že to právě není o tom jíst / být jen na ovoci a zelenině, ale udělat nějaké dílčí změny. 

Např. místo toho, že budu jíst živočišné bílkoviny (maso, mléko, vejce) 7x týdně, tak mohu jíst maso jen 5x nebo 2x týdně – zato kvalitnější (např. Bio), namísto svačiny v podobě chlebu se šunkou to mohou být 2 banány či hrst ořechů a sušeného ovoce, místo sportovního gelu, fit tyčinky nebo nápoje, které často bývají plné rafinovaného cukru, konzervantů a jiných nezdravých látek si udělejte smoothie nebo fresh džus!

Zkrátka, cílem není změnit vše hned a najednou a jít na 100%, ale udělat třeba jen 10 nebo 20% změnu. Tyto drobné změny může většina z nás aplikovat hned, nijak extra vám to nenaruší vaše návyky a navíc z dlouhodobého hlediska právě tyto drobné změny stojí za velkými výsledky později. Pro každou výzvu totiž platí, že jestliže si ji rozložíme na řadu kroků a nebudeme přemýšlet o tom, že dosažení cíle může být nemožné, dělat pokroky je pak mnohem snazší.

 

Z toho vyplývá, že správná chvíle je TEĎ a není důležité hned vyběhnout celé schodiště, ale začít prvním schůdkem, učinit první krok. Ne nadarmo Čínský filozof Lao-c napsal: ,,Cesta dlouhá tisíc mil začíná prvním krokem.

 

Toto byly obecné překážky, které nás dost často svazují od počáteční akce…ale co ty ostatní, které na nás číhají na cestě za našim zdravějším životním stylem? Jakých je 10 nejčastějších výmluv a jak jim čelit?

(1) První výmluva: Nikdy jsem nejedl, nebo nekrájel ovoce a zeleninu.

Věřte nám, také jsme se v počátcích úplně nevyznali v kuchyni, jak a kde nakupovat, co, kdy a jak připravovat. Ale jíst ovoce a zeleninu, dělat si smoothie a čerstvé šťávy je jednoduché. Existuje mnoho knih s vynikajícími recepty, informacemi o tom, kde nakupovat např. kniha – Hravě o živé stravě – a internet je plný videí s praktickými návody! Nebo, můžete kontaktovat přímo nás přes FACEBOOK či email: info@blackkale.cz a my se vám pokusíme ve vašich začátcích ke změně poradit, jak to jen bude v našich silách. Také jsme jednou s čistě rostlinnou stravou začínali a víme, jak těžké mohou být začátky.

(2) Druhá výmluva: Často cestuji, pracuji jako obchodní zástupce nebo v mé práci na to není čas a prostor.

S cestováním a celkově pro ty, kteří jsou v jednom kole či pracují na cestách to není jednoduché. Ale když si uděláte plán, můžete s vašim životním Restartem začít! Využijte těchto rad:

  • Udělejte si šťávy, smoothie nebo jídlo předem. Uložené v chladicím boxu vydrží čerstvé i několik hodin ! Nebo si nakupte sušené ovoce či Raw Křupavou Pohankovou Granolu.
  • Zjistěte si předem pomocí různých aplikací, internetu nebo přímo na místě, jestli se ve vašem okolí bude nacházet nebo nachází nějaký fresh bar nebo restaurace, kde si můžete dát smoothie, kvalitní fresh džus nebo salát. Řekl bych, že minimálně v každém větším obchodním centru se takový fresh bar dá najít.
  • Objednejte si šťávy lisované za studena předem – ZDE. Šťávy jsou vysoce kvalitní, v Bio kvalitě a dovezeme vám je až domu, či kamkoli! Například jeden z našich klientů si zakoupil 5 denní wellness pobyt bez jídla a nechával si každý den od nás dovést balíček šťáv, no není to skvělý způsob?
  • Můžete také cestovat nebo jezdit s vlastním vybavením, např. na služební cestu si vezměte vlastní odšťavňovač nebo mixér na smoothie.

(3) Třetí výmluva: Mí přátelé nebo rodina nesouhlasí – myslí si, že je to pro mne špatné.

Někteří lidé si vždy budou myslet, že jste blázen a jiní se budou ptát, jestli to vůbec má nějaký smysl. Ale upřímně, opravdu vás jejich názor zajímá? Jediný s kým budete vždy, každý den, každou minutu, jste vy sami. Ti co vás nepodpoří, bohužel, ale jde hlavně o vás a ne o ně. Pokud máte vysokou nadváhu, trpíte různými nemocemi a lidé z blízkého okolí vám budou spíš, než podporu házet klacky pod nohy ve finále nestojí o vaši změnu a o vaše zdraví se nestarají. Věříme, že ti, kterým na vás záleží se za vaše rozhodnutí postaví a podpoří vás.

(4) Čtvrtá výmluva: Nesnáším chuť zeleniny – např. řepa, kapusta, okurka !

Nejste sami. Spousta lidí nemá rádo například chuť červené řepy, ale právě výhodou čerstvých šťáv je v tom, že červenou řepu, která je velmi zdravá, můžete schovat do kombinací. Např. náš poslední klient Kamil, který nám do očí tvrdil, že řepu zkrátka nesní ani nevypije si velmi pochutnal na naší šťávě Mistr Restart, která obsahuje vysoké množství této zeleniny ! Další zkušenosti ZDE.

  • Takže hledejte takové kombinace, která vám chutě neoblíbené zeleniny nebo ovoce pomohou skrýt.
  • Začnete s takovým ovocem a zeleninou, kterou máte rádi a postupně přidávejte kombinace.
  • Používejte zeleninu, které nemá silnou příchuť např. kapusta, celer, mrkev, okurka, salát…a postupně přidávejte, až si na chuť zeleniny zvyknete.
  • Nicméně časem si vaše chuťové buňky na různé kombinace a druhy, která vám v počátku přišli otřesné zvyknou ;-)

(5) Pátá Výmluva: Nemám čas.

Opravdu? A přitom máte čas být nezdravý, čekat hodiny v čekárně u lékaře, aby vám napsal další prášky, stát fronty v lékárnách? Vždyť jíte, nakupujete běžně potraviny, chodíte do restaurace nebo si jídlo objednáváte domů. Skutečnou příčinou tedy není čas, že? Např. udělat si smoothie zabere jen pár minut, méně než vařeni, nebo si můžete objednat šťávy či celý Program Restart z Black Kale a nechat, ať to uděláme za vás. Protože udělat si takové 1-3 dny na šťávách v různých kombinacích může být opravdu časově náročné, proto jsme tu my, abychom těm, co to opravdu myslí velmi vážně pomohli.

(6) Šestá výmluva: Je to příliš drahé.

Ano, zakoupit si různé stroje, mixéry, odšťavňovače či využívat našich služeb každý den může váš rodinný rozpočet zatížit. Ale víte co? Největší výdaje máte, když přece nejste zdraví! Víte, kolik vás stojí doplňky stravy, šumivé vitamíny a různé tabletky, které vaše zdraví nevyřeší? Na kolik vás vyjde kouření cigaret, pravidelné odpolední latté, slané a sladké mlsání u televize, pití alkoholických nápojů…a to nemluvíme o tom, kolik ušetříte tím, že budete zdraví a ve finále, jak skvěle se díky tomu budete cítit.

(7) Výmluva sedmá: Potřebuji protein.

Některé druhy zeleniny a ovoce obsahují překvapivě vysoké množství proteinu, například kapusta, špenát, brokolice nebo avokádo. Ve skutečnosti hodnota proteinu z našich smoothie a čerstvých šťáv, které zkonzumujeme za celý den, obsahuje více jak 30 - 40g proteinu, což se značně přibližuje doporučenému dennímu minimu. A to nepočítáme jinou rostlinnou stravu, kterou za den sníme. Navíc vstřebatelnost a využitelnost nutričních hodnot z ovoce, zeleniny a obecně čerstvých šťáv je daleko vyšší než při konzumaci těžce stravitelných jídel nebo živočišných bílkovin. Proto při rostlinné stravě nebo v Programu Restart o protein nemusíte mít strach. U delších Programů Restart však doporučujeme během dne konzumovat např. i konopný či jiný rostlinný protein.

(8) Osmá výmluva: Můj lékař mě nechce podpořit v tom, abych pil šťávy.

Jaký lékař by nepodpořil pacienta v konzumaci ovoce a zeleniny? Naše šťávy nejsou nic jiného, než organická voda z ovoce a zeleniny zbavená vlákniny, získána odšťavněním pomocí hydraulického lisu, která není průmyslově zpracována, obsahuje čistou šťávu z organických potraviny, které jsou rychle vstřebatelné a přirozené pro náš organismus s velkým obsahem živin.

(9) Devátá výmluva: Dieta pomocí rostlinné stravy u mě nebude fungovat, vždycky zhubnu a váhu opět naberu.

Nezapomeňte, že přidáním více ovoce a zeleniny do jídelníčku, zařazení šťávových půstů formou Programu Restart není pouhou dietou, je to doslova ,,změna životního stylu, prolomení ledu, začarovaného kruhu” k tomu, abychom mohli začít od nuly. Mnoho našich klientů se ke svým dřívějším zdravým návykům vrátili právě díky našemu Programu nebo jim pomohlo zmáčknout pomyslné tlačítko STOP a udělat první krok v cestě k zdravějšímu životnímu stylu. Ano, váha může kolísat a některé nezdravé symptomy se mohou vracet, ale z dlouhodobého hlediska se vám vaše zdraví zlepší a přetrvá i nadále.

(10) Výmluva desátá: Nemohu odolat pokušení, nepodaří se mi to.

Jako každý začátek i vaše nová cesta může být náročná a musíte vašemu cílu věřit. Vybudujete li si pevnou vůli, sebedůvěru pomocí malých krůčků, zařadíte do svého režimu pití čerstvých ovocných a zeleninových šťáv, smoothie, salátů nebo 1-2x měsíčně Program Restart, budete na cestě k zdravějšímu životnímu stylu úspěšní. Neuspět nemůžete. Ale když to nezkusíte, nezjistíte to.

Za každým ,,ale” se skrývá strach ze závazku k sobě samému a ke svému zdraví. Čtete li tento článek, již jste ukázali touhu zlepšit svůj život.

 

Část textu a inspirace převzato z knihy: Šťávový Restart podle Joea Crosse, Joe Cross 

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme