Je lepší smíchat proteinový prášek s mlékem nebo vodou?

Mezi vodou a mlékem je mnoho rozdílů, kalorie, tuky apod. Přidejte různé nutriční rozdíly mezi živočišným mlékem a rostlinnými mléky a může být obtížné vybrat, co je pro přípravu proteinového koktejlu nejlepší. To, jak si děláte koktejly, co přidáváte a jaký počáteční protein si vyberete, to vše může mít vliv na váš trénink, rutinu a cíle. 

Nejprve se podíváme na vodu, protože je to nejjednodušší

Kalorie pocházejí ze tří oblastí vaší stravy: tuky, sacharidy a bílkoviny. Voda žádné z nich neobsahuje, a proto obsahuje 0 kalorií. Díky tomu je dokonalou tekutinou, kterou lze přidat do koktejlu pro ty, kteří mají kalorický deficit, snaží se zhubnout nebo zejména budují svalovou hmotu. Také to žádným způsobem nemění nutriční hodnoty koktejlu. Ve vodě jsou však stopová množství minerálů a vitamínů, které se započítávají do vašeho celkového příjmu. Navíc je mnohem méně pravděpodobné, že způsobí nadýmání a bolesti žaludku než živočišné mléko. 

To znamená, že voda je určitě tou nejlepší volbou pro každého, kdo trpí alergiemi a intolerancí nebo má zažívací potíže. Voda však do koktejlu nic nepřidává, pokud jde o chuť, dokáže vytvořit koktejl s docela řídkou texturou, který ne každému bude chutnat.

62176d12dec11

A co živočišné mléko?

Buďme upřímní, živočišné mléko není voda. Kalorie to rozhodně má. Ve skutečnosti může 250 ml mléka přidat do vašeho koktejlu až 140 kalorií v závislosti na obsahu tuku. Obsahuje také živočišné bílkoviny, které zvyšují výtěžek bílkovin z koktejlu. Živočišné mléko je zdrojem zdravých i nezdravých tuků, což může znamenat, že musíte tvrději pracovat, abyste viděli hubnutí a budování svalové hmoty. Je také spojován s akné a rozvojem některých druhů rakoviny.

Lidé s alergií a intolerancí by se měli vyhýbat živočišnému mléku, může způsobit nadýmání, plynatost a další zažívací potíže, což není příjemná situace po tréninku! Odhaduje se, že až 15 % lidí v Evropě trpí intolerancí laktózy, což znamená, že tělo nemůže správně strávit cukry v mléčných výrobcích, což způsobuje nepohodlí, bolest a další zažívací potíže.

mleko_shutterstock_568076731.840x540c

Nakonec rostlinná mléka

Tady začnete hledat opravdu skvělý střed mezi vodou a živočišným mlékem v závislosti na typu rostlinného mléka, které si vyberete.  Získáte hustší texturu a extra chuť spolu s přidanou nutriční hodnotou. Ano, budou zde také kalorie navíc, ale většinou je to méně než u živočišné alternativy a s přidanými vitamíny a minerály. Navíc bílkoviny bez nezdravých tuků. Například ovesné mléko obsahuje přibližně 120 kalorií na 240 ml porci, což je sice podobné živočišnému mléku, ale je také velmi prospěšné pro přidané vitamíny B, vysoký obsah beta glukanu, který může pomoci snížit váš LDL cholesterol, látku spojenou se srdečními chorobami. A to je další výhoda, kterou s živočišným mlékem nezískáte! 

Zjistíte, že různá rostlinná mléka mají různé složení a obohacení. Mandlové mléko například obvykle obsahuje více vitamínu E než ovesné mléko, které obvykle obsahuje více vitamínů B. Lidé s alergií na ořechy by se samozřejmě měli vyhýbat rostlinným mlékům na bázi ořechů! 

Výstřižek

Co to znamená pro váš shake? 

Nakonec je zcela na vás, jak si koktejl připravíte. Můžete dokonce použít polovinu vody a polovinu rostlinného mléka, pokud chcete přidat nějakou texturu.

Pokud chcete používat vodu nebo dokonce rostlinná mléka, pak výběr vysoce kvalitního rostlinného proteinu s přidanými BCAA, vitamíny a minerály na podporu regenerace je dobrou volbou pro pokrytí mnoha klíčových oblastí výživy. 

Pokud chcete být s proteinovými koktejly trochu dobrodružnější, můžete si do ranní kávy přidat proteinový prášek, vytvořit horký proteinový koktejl nebo ho přidat do různých smoothies k snídani :-).

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme