Objednej si nad 2000 kč s DPH, a získáš DÁREK jako bonus = Liquid vitamín B12 s vysokou vstřebatelností ZDARMA.

Bezlepkové palačinky

Tento recept jsem poprvé zkoušela na počátku roku, připravovala jsem slanou variantu se špenátovou náplní a zůstalo těsto ještě na jednu sladkou palačinku jako dezert. Natolik jsem si palačinky oblíbila, že je připravuji každý týden, většinou o víkendu, kdy jsme všichni doma a máme z toho takový malý palačinkový rituál. S těstem se krásně pracuje, snadno se obrací a chutná výborně. Příprava není nijak náročná, akorát stačí večer namočit quinou do vody a ráno propláchnout. Těsto funguje i s jinou obilovinou (mám odzkoušenou slzovku, basmati rýži, černou rýži a jáhli), ale s quinou se mi nejlépe pracuje, nejvíce mi chutná a je nutričně bohatá.    

Na 6 palačinek budeme potřebovat:

  • 180 g quinoi
  • 400 ml vody
  • 15 g zlatého lněného semínka
  • 5 g himalájské soli
  • 5 g kokosového oleje

 Postup:

Quinou namočíme do vody a necháme fermentovat přes noc. Poté vodu slijeme, necháme okapat (někdy nechávám klíčit na sítu dalších 8 hodin) Quinou přemístíme do mixéru společně s vodou, lněným semínkem, solí, olejem a rozmixujeme dohladka. Těsto necháme 10 minut odstát. Na rozehřáté pánvi s kapkou kokosového oleje děláme tenké palačinky. Těsto můžeme uchovávat v lednici a připravit si palačinky také následující den.

Servírování:

Palačinky si můžeme připravit naslano i nasladko. Když si připravuji palačinky naslano, tak většinou se špenátem, s kešu sýrem a slunečnicovými semínky. Sladkých variant jsem již vyzkoušela mnoho. Palačinky jsou skvělé s ovocem, doporučuji namazat oříškovým máslem (mandlovým, lískooříškovým, kešu máslem, …) nebo jsou úžasné jsou spready od firmy Wild & Coco s.r.o či z lokální čokoládovny Aztec man s.r.o. – Lískooříškový krém s hořkou čokoládou a k tomu plátky banánu a máte palačinku s nutellou a banánem. 

 Naše nejoblíbenějsí - Švestky, mák, skořice:

Palačinky jsou skvělé se švestkami, mákem a skořicí. Připravuji si švestkovou pomazánku (něco jako povidla, ale mnohem rychlejší) ze sušených nesířených švestek, které rozmixuji v poměru 1:1 s vodou. Dejte si pozor na pecky. Pečlivě sušené ovoce před mixováním kontroluji. Švestkovou pomazánkou natřu palačinku, posypu čerstvě mletým mákem a zamotanou palačinku ještě posypu skořicí. Sladkost palačinek je pro mě dostačující díky sušeným švestkám, ale vždy můžete přidat na přislazení třeba kapku čekankového sirupu nebo agáve sirupu.

Meruňky, mák, skořice:

Pro syna Lea připravuji meruňkovou pomazánku, která je také ze sušených, nesířených meruněk rozmixovaná s vodou v poměru 1:1. Tato varianta je více sladká a s kombinací s mákem mu více chutná.

Jestli máte otázky ohledně tvoření raw a veganských dezertů můžete mi napsat na andrea.bitomska@blackkale.cz

Velice ráda poradím. 


Andrea Škubalová - Black Kale

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení