Můžete si dát proteinový prášek do kávy?

Možná vás nepřekvapí, že káva nemá příliš vysoký obsah bílkovin. Pokud tedy máte tendenci vynechávat snídani a spoléháte se na pár šálků kávy, abyste ráno zvládli, přidání proteinového prášku do kávy může být pro vás tou správnou volbou! :-)

Můžete si dát proteinový prášek do kávy (1)

Jaké jsou výhody?

Předpokládá se, že přidání proteinového prášku do kávy může pomoci zlepšit Vaše cvičení. Káva v tomto případě působí jako stimulant, takže vypití šálku 1 hodinu před cvičením prokazatelně napomáhá svalové kontrakci a zvyšuje naši odolnost proti únavě. To je zvláště výhodné vzhledem k tomu, že bílkoviny nám pomáhají budovat a udržovat svaly a také opravovat svaly po tréninku.

Proteinový prášek má anabolický účinek při opravě svalů a při syntéze svalových bílkovin, zatímco káva má katabolický účinek – uvolňuje uloženou energii. Spojení těchto dvou látek vám poskytne zvýšení síly a vytrvalosti z bílkovin a příval energie z kávy, což může také pomoci při hubnutí. 

Pokud, patříte k lidem, kteří vynechávají snídani, pak můžete mít potíže s dosažením svých proteinových cílů. Pokud se však nesnažíte dosáhnout tato makra, může to být proto, že se spoléháte na to, že váš oběd a večeře bude obsahovat všechny bílkoviny, které potřebujete. Je dobře známo, že rozložení příjmu bílkovin v průběhu dne je pro vaše tělo prospěšné, takže přidáním proteinového prášku do kávy se budete pohybovat směrem k těmto cílům, aniž byste se museli zastavit a snídat (vždy ale obhajujeme snídani, je to nejlepší).

Mnoho proteinových prášků obsahuje také další živiny, vitamíny a minerály, které vám mohou ráno opravdu dát dobrou vzpruhu. Zkombinujte to s kofeinovou podporou a možná zjistíte, že vaše rána jsou znatelně produktivnější než obvykle! :-) 

Můžete si dát proteinový prášek do kávy (2)

Jaké mohou být nevýhody?

Někdy by se mohlo zdát, že pohodlí proteinového prášku je snazší než příprava jídla, ale na bílkoviny bohaté plnohodnotné potraviny také poskytnou trávicí enzymy a další živiny, které nelze napodobit v koktejlu – takže se ujistěte, že dáváte přednost jídlu, ne prášku! 

Existuje také obava, že některé proteinové prášky obsahují složky, které jsou škodlivé pro vaše zdraví, jako jsou těžké kovy, pesticidy a umělá aromata, zahušťovadla a sladidla. To znamená, že pokud se chystáte přidat do kávy proteinový prášek, vyberte si jeden se všemi přírodními složkami a značku, která testuje těžké kovy ve všech svých produktech jako Vivo Life! :-)

Můžete si dát proteinový prášek do kávy (1)

Někteří lidé mohou být také citliví na kávu a její pití může způsobit nevolnost, žaludeční nevolnosti, a dokonce kyselý reflux, se kterým proteinový prášek nepomůže. Nezačínejte tedy pít kávu, pokud jste na ni citliví, jen abyste si do ní mohli přidat proteinový prášek! 

Jak to udělat? 

Přidání prášku do horkého nápoje může způsobit vytvoření velkých velkých hrudek, což není ideální. Abyste zabránili hrudkování, vyplatí se za stálého míchání přidávat po troškách prášku. 

Pokud se vám to zdá příliš časově náročné, můžete použít mixér. Přidávat horké tekutiny do mixéru však rozhodně není něco, co bychom doporučovali. Pára, která uniká z horké tekutiny, může prasknout kryt mixéru, pokud nemůže uniknout. Proto buďte velmi opatrní.

Alternativně můžete kávu nejprve vychladit rostlinným mlékem a poté přidat prášek, který sníží pravděpodobnost, že se bude shlukovat, nebo (a to může být oblíbená možnost) – udělejte si ledovou kávu a poté přidejte svůj protein! :-)

Můžete si dát proteinový prášek do kávy (5)

Pokud máte rádi chuť kávy, vyberte si doplňkovou příchuť proteinového prášku, například slaný maca karamel a udělejte si proteinový koktejl, než přidáte panáka kávy… Rozhodně tak nebudete mít žádné hrudky! :-)

Můžete si dát proteinový prášek do kávy (3)

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme