6 raw receptů z knihy Hravě o živé stravě v pořadu SAMA DOMA

6 raw receptů z knihy

Hravě o živé stravě v pořadu SAMA DOMA !

 

18.2.2016 jsme přijali výzvu exkluzivně vystoupit živě v pořadu SAMA DOMA a ukuchtit nějaké RAW recepty. Tuto výzvu jsme přijali na žádost Evy Hájkové (Specialistka v preventivní medicíně a výživě), které je mimo jiné autorkou jedinečné knihy Hravě o živé stravě! Eva žije se svou úžasnou rodinou mimo ČR (momentálně v Austrálii) a tak nemohla být k natáčení přizvána. Na knize jsme se navíc spolupodíleli v rámci pár kapitol a tak vystoupit pro nás s knihou Hravě o živé stravě nebyla ani tak výzva, jako příjemná povinnost :-)

Pořad a celé natáčení jsme si užili a všem co se na natáčení podíleli a také televizním divákům jsme měli možnost předvést téměř 6 RAW receptů z Knihy Hravě o živé stravě, kterou můžete koupit na našem eShopu -> ZDE. Všechny recepty jsou vybrané záměrně a jsou opravdu fantastické ! Hlavně Brokolicové smoothie je pro nás úplná srdcovka v poslední době.

Pojďme se tedy podívat, co jsme si pro vás připravili.

Raw Recepty:

  • Mandlové mléko, str. 104
  • Chia pudink, str. 136
  • Brokolicové smoothie, str. 124
  • Pohanková granola, str. 168 - my tvoříme podobnou variantu Raw pohankové granoly, kterou si můžete zakoupit přes náš eSHOP - ZDE
  • Raw pizza, str. 198
  • Zeleninový závitek, str. 210

Pořad byl rozdělen do 3 částí a vy se tak v každé části můžete seznámit s jednotlivými recepty a vůbec zjistit informace o čem je kniha a proč jsme v pořadu vystoupili.

Všechny 3 části můžete shlédnout ZDE - Hravě o živé stravě v pořadu SAMA DOMA


  1. Mandové mléko

Raw vegan od 6 měsíců

Ingredience na 1,2 l mléka
1 hrnek raw a předem namočených mandlí ve slupce či oloupaných
4 hrnky vody
1–2 datle na oslazení (dle chuti)
Postup
Mandle s vodou dejte do mixéru a mixujete asi 2 minuty. Mandlové mléko nalijte do pytlíčku na výrobu rostlinného mléka (postačí také bavlněná plenka) a jemně mačkejte, dokud neoddělíte všechno mléko od dužiny.
Tip
Mléko uchovávejte v uzavřené skleněné nádobě v lednici, kde vydrží 2–3 dny. Dužinu dejte do neprodyšné nádoby a uchovejte v mrazáku na další recepty.

 


 

2. Chia pudink

Raw vegan od 9 měsíců

Ingredience na 3 porce
½ hrnku chia semínek
1 ½ hrnku čerstvého mandlového mléka
1 zralý banán
1 hrnek borůvek
Postup
V mandlovém mléce namočte chia semínka a přidejte nalámaný zralý banán. Banán vmačkejte do směsi a vyčkejte než chia semínka na­bobtnají (cca 5 minut). Přidejte borůvky či jiné lesní plody, které mají vaše děti rády a podávejte. Nejmenším dětem borůvky rozmačkejte z důvodu možného zaskočení.
Tip
V zimním období podávejte s nastrouhaným jablkem, špetkou vanilko­vé esence a skořicí.

 


 

3.  Brokolicové smoothie

Raw od 10 měsíců

Ingredience
2 banány
½ ananasu bez vnitřní stopky
2 velké listy kadeřávku (můžete vynechat)
½ hrnku brokolice
1 ½ hrnku mandlového mléka
1 lžíce konopného semínka
Postup
Všechny ingredience vložte do vysokorychlostního mixéru a rozmixujte. Ihned podávejte.
Info
Tento nápoj dětem obvykle velmi chutná, má tvarohovou chuť, díky konopnému semínku, které obsahuje vyvážený poměr nenasycených mastných kyselin. Konopné semínko je vhodné pro kojící matky, pro­tože podporuje laktaci a zvyšuje množství kyseliny gamma-linolenové v mateřském mléce. 

 


4. Pohanková Granola

Raw vegan od 18 měsíců

Ingredience na 1 hrnek
1 hrnek namočené pohanky (nechte ve vodě přes noc, minimálně 12 hodin)
4–5 lžic nepraženého kakaa
4–5 lžic medu anebo kokosového nektaru
Postup
Pohanka musí být měkká. Pokud je ještě tvrdá, je třeba ji nechat ve vodě. Z namočené pohanky slijte zbytek vody a pořádně propláchně­te. Dejte do mísy a přidejte zbytek ingrediencí. Ochutnejte a případně doslaďte. Směs rozložte rovnoměrně na sušící plát a sušte po dobu 6 hodin. Granola by měla být krásně křupavá. Můžete nalámat a ucho­vávat ve skleněné nádobě. Důležité je, aby granola byla úplně suchá. Jedině tak vám nechytí plíseň.
Tip
Granolu podávejte s kešu jogurtem nebo s mandlovým či jiným rostlin­ným mlékem.

 


5. Raw Pizza

Raw vegan od 12 měsíců

Těsto na 9 kusů
2 menší cibule
1 oloupaná cuketa
½ hrnku zlatého lněného semínka
2 lžíce tamari
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kurkumy
¼ hrnku vody
1 špetka černého pepře
Postup na těsto
Všechny ingredience kromě lněného semínka dejte do mixéru a rozmi­xujte do hladka. Přidejte ¼ hrnku lněného semínka a mixujte se směsí. Přidejte zbytek celého lněného semínka a jen zamíchejte, už dále nemi­xujte! Těsto rozprostřete na sušící plát buď do tvaru kruhu nebo čtver­ce. Sušte po dobu 8 hodin z jedné strany, poté odstraňte nepřilnavou podložku a sušte z druhé strany další hodinu.
Rajčatová omáčka
6 předem namočených sušených rajčat
6 čerstvých cherry rajčátek nebo 2 velká rajčata
2 lžíce jablečného octa
2–3 lžíce kokosového nektaru

 

raw vegan pizza z knihy hravě o živé stravě

 


 

6. Zeleninový závitek

Raw vegan od 12 měsíců

Těsto
3 hrnky oloupané cukety
¾ hrnku zlatého lněného semínka
2–3 lžíce tamari
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce nutričního droždí
1 lžička kurkumy
1 špetka pepře
¼ hrnku vody
Náplň
2 mrkve
1 hrnek raw kysaného zelí
1 hrnek nastouhaného červeného zelí
1 hrnek slunečnicových klíčků
Kešu majonéza
1 hrnek namočených kešu ořechů
½ hrnku vody
2 medjoul datle
1 špetka himalájské soli
šťáva z 1 citrónu
Postup: Postup na těsto
Do mixéru vložte všechny ingredience kromě lněného semínka a rozmixujte do hladka. Přidejte lněné semínko a opět mixujte. Ochutnejte a případně dochuťte dle libosti. Poté přidejte do těsta zbytek lněného semínka a promíchejte. Rozetřete na nelepící se podložku dehydrátoru tak, aby placka byla cca 2 cm hrubá. Sušte v sušičce po dobu
6 – 8 hodin při teplotě 42 – 48 °C. Poté placky otočte, odstraňte nelepící se podložku a sušte další hodinu. Těsto by mělo být ohebné a vláčné. Poté placku rozkrojte napůl, pomažte avokádovým dipem a rozprostřete nastrouhanou mrkev, červené zelí, kysané zelí a slunečnicové klíčky. Nakonec náplň polijte kešu majonézou, zabalte a pokud je potřeba, zpevněte párátkem. Důležité je dostatečné množství dipu a majonézy tak, aby závitek byl vláčný.
Tip
Menším dětem můžete náplň udělat co nejjednodušší jen pomocí nakrájené mrkve, řepy apod.
Info
Kurkuma neboli turmeric je koření podobné zázvoru s oranžovou barvou. Jde o vynikající antioxidant, působí protizánětlivě a proti rakovinnému bujení. Lepšího účinku dosáhnete v kombinaci s černým pepřem.
Tip
Tento recept je vhodný i pro menší děti, jen je třeba jim závitek nakrájet na velmi tenké plátky nebo jim dát vše zvlášť.
Info
Pokrm je vhodný pro děti již s vyrostlými stoličkami.

 

Objednávky v období 23.12.2021 - 2.1.2022 budou postupně vyřizovány od 3.1.2022. Děkujeme