Objednej si nad 2000 kč s DPH, a získáš DÁREK jako bonus = Liquid vitamín B12 s vysokou vstřebatelností ZDARMA.
WAYUSA shayary hnědá jemně mletá (200g)
Kód: 2177Související produkty
Detailní popis produktu
Na rozdíl o jiných druhů Wayusa bylin, které jsou spíš drcené, se nemusí tato Wayusa jemně mletá vařit několik minut, aby pustila pro naši potřebu své benefity a pozitivní účinky na náš organismus. Díky tomu, že je namletá do velmi jemného, až instantního prachu se dá pouze zalít horkou vodou a během pár minut rovnou pít. Vhodná je tedy i pro přípravu v French pressu.
Shayary Wayusa má jemně mleté fermentované listy. Patří mezi superpotravinu – potravina, která obsahuje výjimečně velké množství zdraví prospěšných látek. Jedná se o amazonský povzbuzující nápoj s lahodně zemitou chutí, který vás příjemně „nakopne“. Wayusa je amazonská příbuzná Yerby maté. Obsahuje méně kofeinu než káva a více antioxidantů než zelený čaj.
Tradiční užití, účinky a případný obsah vitaminů a prospěšných látek v superpotravině nejsou schváleny legislativou EU a nesmíme je uvést. Tak jen napovíme, že energii vám dodá a den vám zpříjemní především ranní/dopolední šálek. Po obědě můžete wayusou podpořit trávení. Oceníte ji při duševní i fyzické práci.
Pěstování a sběr Shayary Wayusy je činnost velmi šetrná pro Amazonii
Shayary Wayusa
- získala v listopadu 2018 ocenění za nejlepší ekvádorskou wayusu
- Použití: 1 kávovou lžičku zalijte vroucí vodou (0,25 l) a nechte cca 5 - 10 minut odstát.
- Složení: 100 % Wayusa Shayary (bot. Cesmína guayusa)
- Původ: Ekvádor – oblast Amazonie
Výživové údaje na 100g:
Energetická hodnota |
0 kJ/0 kcal |
Tuky |
0 g |
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,6 g |
Sacharidy |
0 g |
z toho cukry |
0 g |
Bílkoviny |
0 g |
Kofein |
0,26 g |
ŽIVOT WAYUSY
Původní obyvatelé věří, že čím je strom starší, tím je váženější a má kvalitnější listy. Proto se členové kmene Kichwa nedotknou listů stromů mladších 7 let. Když nastane správný čas, listy sbírají ručně a poté je, za pravidelného otáčení, suší na slunci. Vzhledem k přirozené vlhkosti okolního pralesa a proměnlivým klimatickým podmínkám je to postup zdlouhavý a dochází při něm k přirozené lehké fermentaci. Tento proces rozvíjí blahodárné účinky wayusy a dodává jí nezaměnitelnou zemitou chuť. Když jsou listy dostatečně suché, ženy kmene se sejdou a při zpěvu tradičních písní je ručně drtí. Vkládají do nich modlitby za prales a přírodu, a požehnání pro každého, kdo jednou bude nápoj z těchto listů pít.
Komercializaci se wayuse daří na rozdíl od jiných amazonských plodin zatím vyhýbat. Její sklizeň i výroba probíhá v souladu s tradicemi, které jsou šetrné a udržitelné. Wayusa pomáhá indiánům získat potřebné zdroje k zachování jejich způsobu života a ke zpětnému vykoupení částí pralesa, které už byly zasaženy těžbou, nebo mají namále.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.